Bescherm je tegen CO2: 8 tips

8 tips om je te beschermen tegen CO2

CO2 is zwaarder dan lucht. Het vormt overal in het productieproces een gevaar, ook bij de verpakking en de botteling en zelfs in bars en restaurants waar de drankjes worden geserveerd. Wanneer CO2 ontsnapt, heeft het de neiging om naar de grond te zakken waar het dodelijke, onzichtbare vakken vormt. Het verzamelt zich in kelders en onder in bakken en afgesloten ruimten zoals tanks en silo's.

CO2 IS UITERMATE GEVAARLIJK EN KAN OP TWEE MANIEREN DODELIJK ZIJN:

  • Door de verdringing van O2, wat leidt tot snelle verstikking:
    Verstikking kan worden veroorzaakt door de verdringing van O2 door elk gas waardoor er geen zuurstof in de atmosfeer overblijft om in te ademen
  • Als een gifstof:
    Niet alle gassen zijn giftig. De blootstelling aan zelfs maar 0,5 volumeprocent CO2 vormt een gevaar voor de gezondheid, en een concentratie van meer dan 10 volumeprocent kan de dood veroorzaken.

Omdat CO2 helemaal geurloos en kleurloos is,
wordt het gevaar soms pas waargenomen als het te laat is.

Tip 1: gebruik persoonlijke meetapparatuur

In veel landen zijn wettelijke blootstellingsgrenzen voor de werkplaats bepaald om te beschermen tegen de effecten van een giftig gas. Deze worden over het algemeen op twee manieren gedefinieerd:

  • Grenswaarde voor kortdurende blootstelling (Short Term Exposure Limit; STEL) - de maximaal toegestane concentratie over een kortere tijdsperiode, gewoonlijk 15 minuten
  • Grenswaarde voor langdurende blootstelling (Long Term Exposure Limit; LTEL) - berekend as een tijdgewogen gemiddelde van 8 uur (Time Weighted Average; TWA)

De TWA voor CO2 is meestal ongeveer 0,5% en de STEL tussen 1,5% en 3,0%.

Het TWA-concept is gebaseerd op een eenvoudig gemiddelde van de blootstelling van een arbeider tijdens een werkdag van 8 uur. Periodes van blootstelling boven de TWA-limiet zijn toegestaan mits de STEL-waarde niet wordt overschreden en er een equivalente lagere blootstelling is om te compenseren.

 

Voor naleving van de grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling die zijn berekend als TWA's moet het gehalte CO2 waar elke arbeider aan wordt blootgesteld apart worden bewaakt. Om dit te verwezenlijken is persoonlijke meetapparatuur essentieel. Het gebruik van TWA's kan tevens valse alarmen vermijden, die onnodige verstoring veroorzaken. Dit voorkomt de lakse houding die valse alarmmeldingen vaak veroorzaken wat ertoe kan leiden dat het personeel alarmmeldingen negeert en detectoren niet inschakelt. Het moet tevens de efficiëntie van het werk verbeteren.

Gasdetectoren waarbij slechts één gas wordt gedetecteerd zijn ideaal. Er zijn meerdere merken die dit type toestel aanbieden. Ontdek de single-gasdetectoren.

Tip 2: Meetapparatuur in de ademzone

De detector moet de lucht meten die de werknemer inademt. Om dit doeltreffend te doen, moet het in de ademzone worden gedragen zoals op de kraag of in de borstzak; niet aan de riem of in de broekzak. Men moet echter vermijden om er direct op te ademen omdat dit een alarm kan veroorzaken.

Tip 3: Gebruiksvriendelijke meetapparatuur

Een lichte en compacte detector zal de naleving aanmoedigen. Een te groot apparaat kan oncomfortabel zijn en de bewegingsvrijheid in een kleine ruimte belemmeren, en moet dus worden vermeden. De (single-) gasdetectoren van Honeywell en Crowcon springen hier bovenuit als meest comfortabel toestel: zeer licht en compact.

Honeywel BW Solo CO2

Tip 4: Hou het eenvoudig!

Als het om de veiligheid gaat, is een detector met een eenvoudige bediening met één knop en een duidelijke weergave het beste. Dit bespaart levens. Als het alarm inderdaad af gaat, hangt de respons af van het gehalte waarop het alarm is ingesteld. Zorg ervoor dat iedereen weet wat hij of zij in alle omstandigheden moet doen. Zijn de noodprocedures nog niet duidelijk of heeft uw team nood aan een opfrissing? Onze veiligheidsexperten helpen u graag bij het opstellen van een plan of het organiseren van een opleiding op maat. 

Tip 5: Mis de waarschuwingstekens niet

Sommige productieomgevingen zijn heel lawaaierig. De detector moet goed hoorbare en goed zichtbare signalen geven om ervoor te zorgen dat de drager onmiddellijk attent wordt gemaakt op het gevaar, zelfs in een lawaaierige omgeving.

Blackline G7

Tip 6: IR is het beste voor CO2

Infrarood (IR) sensoren zijn beter geschikt voor de voedings- en drankenindustrie. In tegenstelling to sommige andere sensoren worden ze niet beïnvloed door hoge gasgehaltes en zijn ze dus nauwkeuriger en betrouwbaarder. IR-sensoren zijn ook robuuster. Als gevolg van de veel langere gebruiksduur in vergelijking met andere veel gebruikte soorten sensoren zijn ze voordeliger.

Crowcon

TIP 7: Het belang van bumptesten

Sla de bal niet mis! Naast periodieke kalibratie van een gasdetector, is bumptesten ook zeer belangrijk. Ons advies: controleer voor ieder gebruik de goede werking van de gasdetector. Dit doe je door het toestel bloot te stellen aan een concentratie testgas. Ga daarbij na of het toestel ook effectief in alarm gaat. Deze test noemen we in praktijk de bumptest.

 

Tip 8: Onderhoud

Welke gasdetector u ook kiest, er kan niet genoeg de nadruk worden gelegd op het belang van onderhoud en kalibratie. De regelmatige controle met gas (bumptest) is de enige manier om te controleren of een detector goed reageert op de aanwezigheid van gas, en dit moet routine zijn bij het onderhoud van het apparaat. Elke fabrikant, en ook Vigotec, raadt een halfjaarlijks onderhoud aan. Dit kunnen wij voor u doen in ons service center in Puurs of bij u onsite met onze volledig uitgeruste mobiele van. Na kalibratie ontvangt u een kalibratierapport als bewijs dat het toestel onderhouden werd.

Intellidox

Tot slot

Kooldioxide is een dodelijk toxisch gas. Een hoog gehalte kan doden en er gaan elk jaar mensen dood aan de inademing van CO2. Dit kan worden vermeden. Het gebruik van moderne CO2-gasdetectietechnologie, en het volgen van de beste praktijken, moet een topprioriteit zijn bij het beleid inzake gezondheid en veiligheid. Kies de juiste gasdetector - ga niet dood aan CO2-vergiftiging.

"Welke gasdetector u ook kiest, er kan niet genoeg de nadruk worden gelegd op het belang van onderhoud en kalibratie."

Een halfjaarlijks onderhoud hoeft niet lastig te zijn. Het onderhoud van uw gasdetectoren kan op verschillende manieren:

  • Bij u onsite via onze mobiele servicewagen.
  • Breng uw gasdetectoren binnen via onze ONE.STOP.SHOP te Puurs-Sint-Amands.
  • Maak een afspraak, kom langs in onze ONE.STOP.SHOP en onze techniekers kijken het toestel na en maken het gebruiksklaar terwijl u wacht.
  • Verstuur uw gasdetector via een pakjesdienst.

Zijn de noodprocedures nog niet duidelijk of heeft uw team nood aan een opfrissing? Onze veiligheidsexperten helpen u graag bij het opstellen van een plan of het organiseren van een opleiding op maat. 

Bekijk nu onze draagbare monogasdetectoren

CO2 detectoren redden levens!

Ontdek nu waarom deze van vitaal belang zijn.

Download whitepaper Honeywell

Tijdelijk bescherming nodig?

Ontdek de verschillende huur- en lease-mogelijkheden.

READY.SET.GO!

Safety Snacks

Bekijk de 8 tips om je te beschermen tegen CO2 op ons You Tube kanaal.

Naar de Safety Snacks

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.