Een gezond binnenklimaat: 8 tips & tricks

Een gezond binnenklimaat: 8 tips & tricks

In deze bijzondere tijden is er veel te doen om hygiëne, niet alleen van de handen maar ook van onze lucht

Iedereen ademt CO2 uit. De CO2-waarde hangt erg nauw samen met de productie van andere lichaamsstoffen en geuren, en is daarom een goeie indicator voor een slechte luchtkwaliteit. Te hoge CO2-concentraties zorgen voor hoofdpijn, moeheid en een daling van de prestaties. CO2 is ook gemakkelijk en goedkoop te meten. CO2 stijgt wanneer er meer personen aanwezig zijn, wanneer de ventilatie ondermaats is en wanneer mensen langer in de ruimte blijven.

Iedereen voelt zich fitter en presteert beter met verse lucht. Redenen genoeg om enthousiast aan de slag te gaan met een fris en schoon binnenklimaat.  Tijd voor een overzicht van praktische tips om de luchtkwaliteit te verbeteren in ruimten waar mensen samen komen.

Tip 1: Ventileer en verlucht regelmatig

Zet ramen en roosters, aan een verkeersluwe zijde van het gebouw op een kierstand. Hoe meer leerlingen, hoe groter de kier. Zorg er wel eerst voor dat roosters goed proper zijn zodat er geen stof binnen waait. Alle ramen een beetje openzetten heeft meer effect dan één raam helemaal omdat je hierdoor tocht creëert en dus betere verversing.
Ruimten verluchten is een taak voor iedereen. Maak goede afspraken met collega’s en leerlingen om op vaste tijdstippen de ramen even open te zetten. Dat is duidelijk voor iedereen en zal aanvoelen als een gewoonte in plaats van een opdracht. Denk erover na om deze afspraken op schoolniveau te doen, zodat ze in elke klas toegepast worden.

Sommige ruimtes hebben nood aan extra verluchting. Het gaat hier over bijvoorbeeld computer- en knutselklassen en ook sanitaire ruimtes. Ook tijdens actievere werkvormen of bewegingsspelletjes kan extra verluchten nodig zijn.

Gasdetectoren waarbij slechts één gas wordt gedetecteerd zijn ideaal. Wanneer we uitademen komt er CO2 in de lucht. Hoe meer CO2 in de lucht, hoe meer kans dat virussen, en dus ook COVID-19, zich kunnen verspreiden. Er zijn meerdere merken die dit type toestel aanbieden. Ontdek de single-gasdetectoren.

Tip 2: Voorkom extra luchtverontreiniging

  • Gebruik geen sterk geurende of agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor of dettol.
  • Kies voor stofvrij schrijfmateriaal op het schoolbord.
  • Verwijder versieringen en werkstukken na een maand.

Tip 3: Check de luchtkwaliteit

Stiften, lijm, verf, meubelen, computers en ook onze ademhaling zorgen voor luchtvervuiling. Analyseer het binnenmilieu om de luchtkwaliteit gezond en comfortabel te houden.

CO2 is zwaarder dan lucht en zakt naar de bodem. Hang of draag je CO2 meter dus niet aan de grond, maar wel in de ademzone: op de borstzak is ideaal. Vermijd echter om er direct op te ademen want dit kan een alarm veroorzaken.

Omdat COVID-19 en CO2 helemaal geurloos en kleurloos zijn, wordt het gevaar soms pas waargenomen als het te laat is.

Tip 4: Gebruiksvriendelijke meetapparatuur

Een lichte en compacte detector zal de naleving aanmoedigen. Een te groot apparaat kan oncomfortabel zijn en de bewegingsvrijheid in een kleine ruimte belemmeren, en moet dus worden vermeden. De (single-) gasdetectoren van Honeywell en Crowcon springen hier bovenuit als meest comfortabel toestel: zeer licht en compact.

Honeywel BW Solo CO2

Tip 5: Hou het eenvoudig!

CO2 detectoren zijn ongekend en nieuw terrein voor veel leerkrachten. Neem een detector met een eenvoudige bediening met één knop en een duidelijke weergave. Dit bespaart levens. Als het alarm inderdaad af gaat, hangt de respons af van het gehalte waarop het alarm is ingesteld. Zorg ervoor dat iedereen weet wat hij of zij in alle omstandigheden moet doen. Zijn de noodprocedures nog niet duidelijk of heeft uw team nood aan een opfrissing? Onze veiligheidsexperten helpen u graag bij het opstellen van een plan of het organiseren van een opleiding op maat. 

Tip 6: Mis de waarschuwingstekens niet

Sommige omgevingen zijn lawaaierig: refter, turnzaal, computerlokaal, prakticum,... De detector moet goed hoorbare en goed zichtbare signalen geven om ervoor te zorgen dat de drager onmiddellijk attent wordt gemaakt op het gevaar, zelfs in een lawaaierige omgeving.

Blackline G7
Crowcon

Tip 7: IR is het beste voor CO2

Infrarood (IR) sensoren zijn beter geschikt om CO2 te detecteren. In tegenstelling tot sommige andere sensoren worden ze niet beïnvloed door hoge gasgehaltes en zijn ze dus nauwkeuriger en betrouwbaarder. IR-sensoren zijn ook robuuster. Als gevolg van de veel langere gebruiksduur in vergelijking met andere veel gebruikte soorten sensoren zijn ze voordeliger.

Tip 8: Onderhoud

Welke gasdetector u ook kiest, er kan niet genoeg de nadruk worden gelegd op het belang van onderhoud en kalibratie. De regelmatige controle met gas (bumptest) is de enige manier om te controleren of een detector goed reageert op de aanwezigheid van gas, en dit moet routine zijn bij het onderhoud van het apparaat. Elke fabrikant, en ook Vigotec, raadt een halfjaarlijks onderhoud aan. Dit kunnen wij voor u doen in ons service center in Puurs of bij u onsite met onze volledig uitgeruste mobiele servicewagen.

Intellidox

Tot slot

Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van het nut van gezonde lucht, de gevaren van CO2 en van de gevolgen van zuurstoftekort.

Zeker in deze tijden willen we voor iedereen, maar zeker ook voor de kinderen, schone lucht waarin virussen zich minder gemakkelijk kunnen verspreiden.

Vigotec adviseert graag vrijblijvend wat voor uw situatie nodig of overbodig is met een bezoek op locatie.

Een halfjaarlijks onderhoud hoeft niet lastig te zijn. Het onderhoud van uw gasdetectoren kan op verschillende manieren:

  • Bij u onsite via onze mobiele servicewagen.
  • Breng uw gasdetectoren binnen via onze ONE.STOP.SHOP te Puurs-Sint-Amands.
  • Maak een afspraak, kom langs in onze ONE.STOP.SHOP en onze techniekers kijken het toestel na en maken het gebruiksklaar terwijl u wacht.
  • Verstuur uw gasdetector via een pakjesdienst.

Zijn de noodprocedures nog niet duidelijk of heeft uw team nood aan een opfrissing? Onze veiligheidsexperten helpen u graag bij het opstellen van een plan of het organiseren van een opleiding op maat. 

Bekijk nu onze draagbare monogasdetectoren

Contacteer ons via info@vigotecsafety.be of bel +32(0)3 860 01 90 voor al jouw vragen!

CO2 detectoren redden levens!

Ontdek nu waarom deze van vitaal belang zijn.

Download whitepaper Honeywell

Tijdelijk bescherming nodig?

Ontdek de verschillende huur- en lease-mogelijkheden.

READY.SET.GO!

Welke CO2 detector past het best bij ons?

Contacteer ons

Bel +32 (0)3 860 01 90

info@vigotecsafety.be

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je hiermee instemt.